jeopardy“Husk! I Jeopardy er det mig der har svarene, og jer der stiller spørgsmålene…”. Jeopardy er et af mange brætspil lavet på baggrund af tv-shows, og forsøger så meget som muligt at efterligne tv-udgaven hvad den gør ret godt hvis der er en Søren Kaster med lidt skuespiltalent blandt spillerne.

Spillet består af en masse spørgsmålskort med hver 5 forskellige sværhedsgrader. Reglerne er enkle: Svar rigtigt på så mange spørgsmål som muligt, så hurtigt som muligt.

Jeopardy er lavet i to udgaver og forskellen er afgørende. I den billige udgave (som vist ikke kan fås mere) er der en piccolo-klokke med. Her gælder det om først at slå på klokken for at få lov til at svare. Det medfører ofte en smertefuld sidegevinst for den hurtigste, der får resten af spillernes hænder ned oven på sin egen. I den nyere udgave medfølger i stedet en lille boks med fire knapper og en højtaler der siger den originale jeopardy-lyd. Boksen registrerer hvilken knap der først blev trykket på. På den måde undgår man at der opstår tvivl om hvem der må svare og ingen får ømme hænder.

Spillet er bygget op så man kører to runder med spørgsmål og afslutter med en finalerunde, hvor hele den opbyggede formue kan sættes på spil – fuldstændig som på tv.

Jeopardy er et godt spil hvis man lige vil tage en hurtig udfordring i paratviden, men ikke har tid til mere tidskrævende almenviden-spil som f.eks. Trivial Pursuit. Eneste umiddelbare ulempe ved spillet er, at man begynder at kunne huske svarene på spørgsmålene når man har spillet et vist antal gange.

Det har, så vidt jeg ved, ikke været muligt at købe ekstra spørgsmål til spillet, men i 2004 kom Jeopardy i en ny udgave: Jeopardy DK. Reglerne er de samme som i det oprindelige spil, men i den nye udgave går alle 1200 nye spørgsmål på viden om Danmark.

Spillet er af den danske legetøjsbranche blevet valgt til “årets voksenspil 2004”.

Faktaboks

  • Kategori: Quiz
  • Spillere: 3-4
  • Alder: Fra 14 år
  • Sværhedsgrad: Let
  • Varighed: 30-45min
  • Sprog: Dansk
  • Producent:Danspil
  • Udgivelsesår: 1996

Læs mere

Jeopardys amerikanske hjemmeside
Udsendelsens hjemmeside hvor man kan spille.
Jeopardy på tv2.dk
Udsendelsens hjemmeside hvor man kan spille.
Vejledning til Jeopardy DK