Fodboldspillets tidskapsel VM 1982 kastede stærkt fodboldspil af sig.
Kapsler med tegnede fodboldspillere i seks forskellige landholdsdragter og så en grøn spilleplade med facon som en fodboldbane, det var hovedingredienserne i spillet “VM ’82”
Vi skal lidt tilbage i tiden, til dengang hvor Carlsberg stadig konkurrerede med udenlandske cola-mærker ved at sælge både appelsin-, grape- og citronvand til danske børn.
Vi er 25 år tilbage, og det forklarer nok også, hvorfor bryggerigiganten fandt det på sin plads at pryde spillepladen med sloganet “Hissa hussa hejsasa – giv os vand fra Carlsberg af “.

VM 1982

Op til slutrunden i 1982 måtte raske danske drenge samle ind af sodavandskapslerne for at danne de seks landshold, som man kunne få til spillet.
Ungarn, Brasilien, Argentina, Italien, Tyskland og selvfølgelig Danmark var med, også selv om Danmark i virkeligheden først VM -debuterede i 1986 i Mexico.
Heldigvis var spillet dog så langtidsholdbart, at det stadig kunne bruges fire år efter, ja faktisk brugte min barndomskammerat og jeg det langt op i halvfemserne.
Da spillerne på kapslerne var tegnet på, så kunne de let gøre det ud for fodboldheltene fra 1986 eller 1990, når vi spillede.
På den måde kunne de argentinere, der oprindeligt var tænkt som Ardilles og Kempes, let blive til Burruchaga og Caniggia.
Spillet holdt også, fordi det prøvede at tage fodboldreglerne alvorligt, her var både offside og hjørnespark, selv om det hele skulle afgøres med tre terninger.
Derfor kunne vi stadig bruge det som teenagere og voksne, nu som oftest i et tæt samspil med andre flydende produkter fra det store bryggeri end dem, som spillepladen markedsførte med slogans som “sig tak for kampen i Carlsberg Grape”.

Faktaboks

  • Spillere: 2
  • Sprog: Dansk
  • Producent: Carlsberg

Spilfakta

  • Hvert hold stiller med syv markspillere og en målmand, der flyttes efter nogle diagonale streger på spillepladen.
  • Tre terninger afgør, hvor langt spillerne kan rykke, og hvor hårdt de sparker til bolden. Derudover er det hele et spørgsmål om den rette taktik.
  • Der spilles på tid.