Det er 20 år siden og i Lohals. En af studiekammeraterne fra Journalisthøjskolen har lagt hus til en større weekendtur for en del af holdet.
En af aftenerne har vi ikke rigtig noget at lave, så vi roder på hylderne og finder det gode gamle spil: Derby.
Jeg er fyr og flamme og finder hurtigt fire frivillige, der vil være med. For det er spillet fra min barndom. Et af mange, Skibsreder, Ludo, Afrikas Stjerne eller bordishockey var der, men Derby overgik dem alle.
Vi går i gang med at spille og finder ud af, at der mangler et kort med en af de 20 heste, der er med i dette galop-spil. Det er den røde to-åring, Isolde, der mangler.
Jeg chokerer studiekammeraterne ved uden tøven at huske, at Isolde skal rykke fire felter i første omgang. Et i andet omgang, to i tredje og så videre. Helt frem til de 12 omgange, hesten skal bruge til forhåbentlig at komme i mål. Det er nemlig sådan, at hestene forlods er sat til at rykke bestemte antal felter. Ind i mellem kan de lande på steder, hvor man trækker et kort, hvor der kan stå: “Fin galop – ryk to felter frem”. Eller: “Hesten kan ikke følge med – vent en omgang”. På den måde reguleres det, hvem der kommer først i mål. Og det er jo det, det gælder om.
To-åringerne har alle sammen navne fra operaens verden: Caruso, Rigoletto, Figaro, Tristan og Isolde.
Tre-åringernes navne handler om fart: Orkan, Comet, Vitesse, Rush, Rapid. Fire-åringerne er for romantikere: Avalon, Sweet Sue, Solitude, Whispering, Rose Room. Og de fem-årige er stjernerne: Cassiopeja, Rigel, Aldebaran, Castor og Pollux. Med Rigel som den bedste, for det meste.
Rose Room er normalt den bedste fire-åring, og Rapid skal man ikke købe, for den vinder næsten aldrig, og sådan er der så meget.
Og jeg kan huske, hvordan hver eneste af de 20-heste skal rykke i samtlige 12 omgange. For i barndommen spillede jeg også spillet med mig selv og lavede ekstra heste. Jeg bliver ilde til mode, når jeg tænker på, hvor meget plads på min hjernes harddisk disse informationer egentlig optager.

Faktaboks

  • Spillere: 2-6
  • Alder: 10 år+
  • Sprog: Dansk
  • Producent: Brio