acquireAcquire er lidt lige som Matador, bare på en bingoplade. Og så er der også lidt domino.
Eller…
Det er et spil som handler om at købe aktier når de er billige og sælge dem når de er dyre. Lyder det kedeligt? Det er det ikke.

Spilpladen har 108 felter, nummeret A-I på den ene led og 1-12 på den anden. Til hvert felt hører en tilsvarende nummereret brik. Hver spiller får 6 brikker og skiftes til at sætte en på pladen, hvorefter man tager en ny tilfældig brik. Når to brikker lægges ved siden af hinanden, dannes et nyt firma, som man kan købe aktier i. Når flere brikker tilføjes, stiger kursen.

Det gælder om at købe sine aktier billigt – og i de rigtige firmaer. For når to firmaer vokser sammen fusionerer de, det mindre firma opsluges, og bonus udbetales til spilleren med flest aktier i det mindre firma. Aktierne kan enten byttes 2:1 til aktier i det bestående firma, veksles til kontanter til den nye kurs, eller man kan beholde dem i troen på at et firma med samme navn senere vil opstå.

Tricket er ganske simpelt: At forudse hvilke firmaer vil blive tilbage og have majoriteten i de firmaer – og i de firmaer der dør undervejs, så man hele tiden har kontanter at spille med. Vinder er den som til sidst – når brættet er næsten fyldt med store firmaer – har flest penge og værdier.

Det kræver på ingen måde handelsskoleeksamen at spille det, endsige at synes det er sjovt – lige så lidt som Matador gør det.

Indhold og æstetik/udførelse: Spilplade, brikker og huse i hård plastic, aktiekort i glittet karton, papirpenge. Det er lækkert udført.

Spillet er udkommet i flere udgaver, første gang i 1962. Førhen var firmaerne hoteller.

Faktaboks

  • Kategori: Finans
  • Spillere: 2-6
  • Alder: Fra 12 år
  • Sværhedsgrad: Medium
  • Varighed: 1 time
  • Sprog: Engelsk
  • Producent: Avalon Hill
  • Skaber: Sid Sackson

Læs mere

Avalon Hill
Producenten
The Great Games of Sid Sackson
Her er en meget grundig gennemgang af spillets historie, de forskellige versioner og deres respektive fordele og ulemper, diverse aspekter ved spillet, med mere – og beskrivelser af Sid Sacksons andre spil.
Acquire til PC
Her kan du downloade en bittelille (120k) pc-udgave af spillet. Grafikken ligner noget fra de tidlige dos-dage og bruger da også de ældre regler. Kun til afficionados.
Der findes en nyere online-udgave, men der er masser af døde links derude, så jeg har ikke lige fundet aktivt et.